Saturday, April 25, 2009

BN TAK ADA MIDFEILD

Dalam bola sepak, pemain tengah atau midfeild amat penting. Dalam politik, golongan umur 3oan bolehlah dianggap pemain tengah. Mereka masih muda, sudah ada pendapatan berdikari dan ada impian sebuah negara yang bersih dan adil. Kebanyakan mereka ada dalam Pas dan PKR.

Dalam Umno, golongan ini mengejar kekayaan dengan cara mudah, mau kontrak, mau AP dan komisyen sebagai orang tengah. Bukan impian mereka masuk dan aktif dalam Umno untuk berjuang demi bangsa, agama dan negara. Lantaran itu Umno kekurangan pekerja ikhlas dan bersedia berkorban untuk partinya.

Dalam PAS dan PKR, majoriti ahli-ahli misfeild ini berkorban untuk pemimpin dan partinya. Tetapi dalam Umno, pemimpin dan partinya kena bagi makan kepada ahli-ahlinya sepuas-puasnya. Kalau tidak ahli-ahli mereka duduk rumah diam-diam.

Maka tidak hairanlah Najib tak bersedia bertanding di Penanti. Yang peliknya SPRM dan SPR jadi badan baruah, pengampu parti pemerintah dan bukan bertugas mengikut tugas hakikinya!!!!

3 comments:

Anonymous said...

sayangnye lah kita yang berumur 30an ni,. kalau dalam Umno tu sudah tabiatnya.. tapi dalam parti kita juga wujud.. cuma sifatnya yang berbeza.. macamnilah.. MSABU.. waktu muda hebat.. dan hebat sampai sekarang.. tak ada yang mampu menandinginya .. sapa yer MAHFUZ atau SALEHUD ada lawan ke...dalam gerak kerja PARTI.. tapi kini sewajarnya ia mengambil tampuk TP tu.. yang saya nak tahu.. apakah Sejarah TP sekarang waktu MSABU 30an dulu yer.. kurang2 pun bagi lah 1 dua cerita yang boleh kita kongsikan .. atau ???? sehinggakan kerusi itu .. hangat sekarang ni... bolehlah ye kalau ada yang boleh bercerita rentetan sejarah perjuangan nya (TP sekarang ni) boleh juga jadi bahan penilaian antara MSABU VS NASA..oleh perwakilan... jangan pulak bila MSABU dah tak ada baru nak keluar buku sejarah pulak..bagi bahan bacaan PEMUDA PARTI..

Nash Ar-Rawy said...

April 23
Unity Government ( Kerajaan Perpaduan/Rakyat )
Unity Government ( Kerajaan Perpaduan / Rakyat )

01 Speaker mengatasi kehakiman kerna beliau adalah Ketua Badan Perundangan yg menggubal undang-undang samada di dalam
State Assembly" ( Dewan Undangan Negeri ) maupun di dalam Parliament ( Dewan Rakyat ) seperti yang dijamin di dalam perlembagaan.
02 'Unity Governmen t" bermakna Satu Kerajaan Tiada Pembangkang. Semua parliamentarians adalah anggota kerajaan kerna elaun mereka
dibayar oleh kerajaan ( Rakyat ) bukan parti yang diwakili. Namun status dan identiti kekal seperti sediaada. Tiada sebarang perubahan dari segi
konsep dan prinsip perjuangan parti masing-masing. dan ianya bukannya menjadi 'Coaliation Government" ( Kerajaan Campuran ) maupun 'National Front"
BN atau Pakatan Rakyat. Konsepnya berlainan samasekali sebab 'Unity Government" sebenarnya pada hakikatnya gugur BN, gugur Pakatan tegak RAKYAT
03. Tiada lagi wakil BN atau Pakatan. Semuanya adalah wakil rakyat Malaysia bukan lagi wakil parti. 'Mind -set " parliamentarians kena berubah kerna
tatkala mengangkat sumpah sebagai parliamentarians gugur habis pengaruh dan kongkongan kepartaian kerana semua anggota parliament dalam Dewan
Rakyat yang mulia ini adalah bertaraf sama sahaja ; yakni, ANGGOTA KERAJAAN ( PILIHAN RAKYAT ) yakni, selaku WAKIL RAKYAT BUKAN LAGI WAKIL PARTI
Justeru kerna, rakyatlah sebenarnya yang membayar elaun mereka dan yang pasti bukannya daripada sumber parti. Justeru itu, yang ada hanyalah Kerajaan Perpaduan
( Rakyat ) bukannya kerajaan Parti BN atau Pakatan.
04 Bukan parti yang bayar elaun parliamentarians tetapi kerajaan Malaysia( WANG RAKYAT ) . Justeru itu, di dalam parliament; tiada parti pemerintah
dan tiada parti pembangkang. Semua parti gugur dan ahli parliament semua parti tiada lagi terikat dengan parti masing-masing, BEBAS daripada sebarang
ikatan dan kongkongan parti( parti hanya digunapakat sewaktu pilihanraya sahaja ). Bila menang dan angkat sumpah selaku anggota parliament Malaysia;
automatis gugur parti dan element kepartaian dalam parliament justeru kerna semua sudah menjadi angota kerajaan perpaduan belaka , satu negara , satu warga.
Sudah bersumpah berkhidmat untuk rakyat tanpa mengira parti lagi. Bahkan bukan lagi boleh dianggap sebagai wakil parti kerna persidangan di Parliament bukan
lagi mesyuarat Bahagian atau Kawasn parti masing-masing. Tenyata di dalam Parliament; parti bukanlah kerajaan dan kerajaan bukanlah parti; tetapi kesemua parliamentarians adalah anggota kerajaan Perpaduan ( Rakyat ) bukan lagi boleh dinisbahkan sebagai wakil parti lagi.
05 Justeru itu, tiada perlu lagi ISA untuk tangkap pembangkang tanpa bicara , Akta Percetakan sekat akbar pembangkang, Akta Universit/Kolej sekat pelajar
sokong pembangkang ( Di Kedah, Perak, Selangor, Kelantan dan Pulau Pinang amalan konsep gunapakai sekarang Umno/BN adalah pembangkang ) Kesuma
akta draconion ini dimansuhkan kerna di dalam dewan mengikut Konsep 'Unity Government" sudah tiada lagi parti pembangkang tetapi kesemua ahli parliament
pada hakikatnya datang dari rakyat , kepada rakyat, untuk rakyat; yakni untuk semua rakyat malaysia , mana ada parti lagi mengikut konsep dan sumpah selaku
wakil rakyat.
06 SEMUA PARLIAMENTARIANS ADALAH ANGGOTA KERAJAAN YAND DIPILIH RAKYAT SATU KERAJAAN (KERAJAAN PERPADUAN /RAKYAT )
THE PEOPLE'S GOVERNMENT NO MORE BN OR PAKATAN; Satu Negara, Satu Kerajaan dan Satu Rakyat ( Warga ) yang SAMA
07 'Wakil Rakyat BN' atau ' Pakatan' boleh kritik parliamentarians dari parti masing-masing dlm berhujjah kerna pada hakikat dan konsepnya
tiada lagi wujud parti di dalam Dewan Rakyat yang mulia ini. Justeru , nama pun DEWAN RAKYAT bukannya Dewan BN atau Dewan Pakatan.
08. PM bukanlah Presiden Parti di dalam Dewan Rakyat, tetapi PM rakyat Malaysia. Tiada lagi parti dan gugur-mansuh kepentingan parti dan element-element
kepartaian kerna yang ada hanyalah KEPENTINGAN RAKYAT,AGAMA DAN BANGSA : MENEGAKKAN NAFIDEENILLAHU DAN MEMERINTAH DUNIA DENGANNYA;
Nescaya bisa tertegaknya Insya Allah Hu Negara Baidatun Thoiyibatun Warobbun Ghafur( " Negara yang makmur , aman damai dan mendapat
kerehaan Allah Hu Ta'ala.
09. PSRM, SPR, Jabatan Pendafaran Negara, IGP, Peguam Negara, Hakim Negara, Pengarah Penjara, Audit Negara, Akauntan Negara, Ketua
Tulus Tentera, dalam 'Unity Government" bebas lepas daripada 'Ketiak" atau sebarang pengaruh PM sebaliknya diletakkan seratus peratus
dibawah kuasa Parliament ( DYMM Agong ) Justuru , ruang lingkup sistem pemerintahan negara dalam 'Uniy Government" Insya Alla Hu Ta'ala,
dengan petunjuknya bisa menjadi telus, berwibawa dan berintegrity tinggi kerna tiada amalan-amalan ' Bias" dan berkepentingan Kroni bisa
bertapak kerna PM ,Peguam Negara, Hakim serta pegawai tertinggi kerajaan sendiri bisa di bawa ke muka pengadilan ( Mahkamah ) jika berlaku korupsi, salah
guna kuasa dan penyelewengan tanpa sebarang imunity atau perlindungan politik . Rakyat bisa bicara bebas tanpa budaya takut ISA yag dipaksakan utk
menyambung talian hayat 'parti pemerintah' dan negara akan berkembang maju dan makmur insya Alla hu tanpa rasuah politik dan budaya kronisma.
Jika ada element yg mengancam negara bawa sahaja ke mahkamah terbuka atau dakwa bawah Akta Hasutan yg boleh bela-diri bukannay di cekup bawah
ISA yang ternyata zalim, primitif , tiada bertamadun dan ketinggalan zaman.
10. 'Unity Government" juga bererti ; Tiada lagi campur tangan PM ke atas kehakiman( Judisciary ), atau kehakiman ke atas badan perundangan/Legislatif
( Speaker ). tetapi berlakumnya ' Separation of Powers " secara teori dan praktis ke atas tiga cabang Pemisahan Kuasa iaitu : i] Judiciary (badan Kehakiman )
ii) Badan Eksekutif dan iii) Legislative ( Badan Perundangan ) 3 IN 1 yang kembali kepada yang maha ESA yakni KITABULLAH dan ASUNNAH.
THE ABSOLUTE LAW GIVER dan parliamen membolehkan AKta Hudud di perundangkan supaya HUDUD KISOS TA'AZIR boleh terlaksa kerana ' la ikro hafideen "
(Tidak ada paksaan dalam agama /" There's No Compulsion In Religion) Hudud just meant for the muslims only n non-muslim could be a abide to the present
civil Law.
Nash Ar-Rawy / 23.04.05
( www.nashsisepuluh.spaces.live.com )


1:13 PM | Add a comment | Permalink | View trackbacks (0) | Blog it | Politics

Anonymous said...

Unity Govergement... sejauh manakah keberkesanannya untuk melaksanakan Islamic Goverment Total.. sebenarnya.. dimanakah ruangnya .. atau sekadar akan menjadi seperti kerajaan turki atau ahli2 senet amerika yang terpaksa bertolerasi dalam pelbagi aspek.. adakah PAS sanggup bertoleransi dalam dasarnya.. sedangkan hakikat perjuangannya selama ini ada dibawah Dasar dan perlembagaanya.. begitu juga dengan UMNO dan BN.. sekiranya diperhatikan.. amatlah ???? untuk kita menentukan masa depan rakyat sekiranya asyik bertoleransi.. apabila nak buat amalan baik pun nanti kena angkat tangan baru jadi apatah lagi bila nak rehat solat pun kena ambil undi...contoh3... macamana yer..

dan kalau boleh ceritalah dasar U.G ni disebuah portal khusus supaya semua orang faham dan tahu.. jangan sembang kat blog atau paper aje.. buat penerangan terperincilah melalui WEB ke atau buku atau keluaran khas atau buat macam menifesto kempen pilihanraya ker atau apa2lah yang boleh kita paham dan diperolehi dengan mudah dan bukan untuk ahli parti saja tau... dan perlu kalau nak suruh rakyat dan ahli parti paham konsepnya.. baru kita nilai... Boleh jadi ke atau hanya sekadar teori .. sebab melaysia ni lain daripada negara lain dari semua segi... ingat yer... Kalau nak bentuk Negara ISLAM kenalah ambil pengalaman IRAN ... jangan salah faham yer .. bukan sebab mazhab tapi hak dan kebenaran .. bagi pandangan saya sekiranya kita melalukan sesuatu perkara yang dipersetujui oleh orang yang menentang ISLAM maka adalah yang tak kena tu.. pikirlah balik yer .. sebab sekarang ni orang bukan ISLAM sudah melihat Islam itu hebat dan adil...untuk semua umat malaysia khususnya.