Tuesday, March 12, 2013

DEDALU DALAM KERAJAAN PR

Pimpinan parti sewajarnya secara jujur menganalisa prestasi kerajaan negeri di bawah kuasanya. Prestasi MB dan exco memberi implikasi kepada rakyat. Rakyat adalah pelanggan kepada sebuah pentadbiran kerajaan negeri. Merekalah yang paling layak  menilai keupayaan pentadbiran sebuah kerajaan negeri. Jika mereka puas hati, besarlah harapan kerajaan itu dikekalkan. Jika mereka kecewa dan tidak ada tanda-tanda perubahan dilakukan, maka tunggulah masa,  rakyat akan menolaknya

Memang sukar bagi pimpinan parti menukar nakhoda kerajaan negeri kerana sang nakhoda adalah kawan rapat pimpinan atasan. Jika pimpinan atasan masih menyimpan pimpinan negeri  yang tidak popular di kalangan  rakyat, maka rakyat akan menghukum dan menolak parti anda. Rakyat tidak akan rugi menolak parti yang tak relevan.  Rakyat tak makan gaji dengan parti anda. 

Kerajaan Kedah, adalah satu-satunya negeri yang tak popular di kalangan anggota parti itu sendiri.  Tak taulah samada kerana MBnya atau kerana kegagalan team exconya. Jika cakap satu dua orang, kita boleh bersabar Tetapi jika sudah ramai yang bercakap, sudah kira berat. Jika parti ini tidak disukai, bukan nama   Pas sahaja yang tercemar, tetapi  sekaligus nama Islam yang tercemar.  Untuk membaiki keadaan, pimpinan atasan hendaklah sanggup membuat perubahan. Jika tidak, yang bersalah ialah pimpinan atasanlah, kerana menyimpan kain buruk di halaman rumah.

Kegagalan Umno adalah kerana tidak sanggup membuang dedalu dalam parti....
No comments: